Hyppää sisältöön

Yliopistot julkaisevat 12 kunnianhimoista teesiä ja aikovat nousta kestävän kehityksen kärkeen – ”Juhlapuheisiin ei ole enää aikaa, vaan nyt täytyy toimia”

 | Tiedotteet ja uutiset

Hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä, kestävä kehitys strategioiden ytimeen ja vahva tuki Suomen hallituksen ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteille. Tähän kaikkeen suomalaiset yliopistot tähtäävät yhteisillä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teeseillä, jotka on julkaistu tänään.

Teesipaketti sisältää mittavia toimenpidesuosituksia niin yliopistojen opetukseen, tutkimukseen, hallintoon, yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen kuin rahoitusmalliinkin.

– Yliopistot ovat nostamassa kestävyys- ja vastuullisuustyönsä uudelle tasolle. Näin on pakko tehdä, jotta planeettamme tulevaisuus saadaan pelastettua ja seuraavilla sukupolvilla olisi toivoa. Juhlapuheisiin ei ole enää aikaa, vaan nyt täytyy toimia, toteaa teesit laatineen työryhmän puheenjohtaja, vararehtori Tom Böhling.

Teeseissä listataan keskeisiä toimenpiteitä, joihin yliopistot aikovat viipymättä ryhtyä. Näitä ovat esimerkiksi kestävyyden ja vastuullisuuden perusteiden tuominen kaikkiin opintoihin, päästöjen vähennystavoitteet, määrätietoinen syrjinnän kitkeminen ja kestävyysajattelun sisällyttäminen kaikkeen toimintaan johtamisjärjestelmistä rekrytointikriteereihin ja tutkimushankkeiden arviointiin. Jokainen yliopisto edistää näitä tavoitteita itselleen luontevimmassa järjestyksessä. Keskeistä on, että toimet ovat vaikuttavia ja vuodelle 2030 luotu visio saavutetaan.

– Kunnianhimoisella suunnitelmallaan yliopistot tukevat vahvasti Suomen hallituksen ja Euroopan unionin ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteita. Tutkimus ja koulutus ovat keskeisessä roolissa, kun mietitään, miten Suomesta tehdään hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä tai kuinka voimme nousta kiertotalouden edelläkävijöiksi. Toivomme, että teesit synnyttävät myös vahvaa yhteistyötä päättäjien ja muiden yhteiskunnan toimijoiden kanssa, sanoo Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi puheenjohtaja Keijo Hämäläinen.

Teesit on laatinut Unifin työryhmä, jossa ovat mukana kaikki yliopistot ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL. Lopputuloksen toivotaan herättävän vilkasta keskustelua niin akateemisessa yhteisössä kuin laajemminkin.

– Tänään julkaistut teesit käynnistävät yhteisöissämme määrätietoisen työn ilmaston, elonkirjon ja tasa-arvon puolesta. Kutsumme kaikki yhteiskunnan toimijat edistämään näitä tärkeitä asioita kanssamme, Böhling kannustaa.

Unifin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teesit

Lisätietoja:

Vararehtori Tom Böhling
Puheenjohtaja, Unifin kestävyys- ja vastuullisuustyöryhmä
puh. +358 2941 22251

Rehtori Keijo Hämäläinen
Puheenjohtaja, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
puh. +358 40 0247 435

Erityisasiantuntija Meri Löyttyniemi
Varapuheenjohtaja, Unifin kestävyys- ja vastuullisuustyöryhmä
puh. +358 50 313 7549

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistojen valintakokeet uudistuvat 2025 – luonnos uudesta valintakoekokonaisuudesta nyt käsittelyssä yliopistoissa

Jatkossa samalla valintakokeella voi hakea useammalle eri koulutusalalle ja eri yliopistoihin. Uudistuksen myötä valintakokeiden määrä vähenee merkittävästi. Tämä mahdollistaa valintojen aikataulun...

 | Tiedotteet ja uutiset

VM:n kehysesitys ei sisällä yllätyksiä

Valtiovarainministeriö julkaisi eilen ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Ehdotus ei sisällä yllätyksiä yliopistojen kannalta. T&K-rahoituksen kasvattaminen suunnitellusti näkyy VM:n ehdotuksessa, mutta varsinaisesti rahoituksesta...

 | Tiedotteet ja uutiset

Väitöskirjatutkijoiden rekrytointi tohtorikoulutuspilottiin käynnistyy pian

Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi tohtorikoulutuspilotista rahoitettavat tutkimusalakohtaiset konsortiot Suomen Akatemian teettämän ulkopuolisen arvioinnin pohjalta viime viikolla. Väitöskirjatutkijoiden rekrytointi pilottiin alkaa kevättalven...