Unifin syksyinen kestävyys- ja vastuullisuusseminaari kokoaa yliopistot yhteen kestävän kehityksen edistämisessä

 | Uutisjutut

Unifi järjestää 25.9.2020 yliopistoyhteisölle kestävyys- ja vastuullisuusseminaarin, jonka teemoina ovat kestävän kehityksen rooli koulutuksessa sekä yliopistojen hiilijalanjälki ja sen pienentäminen. Seminaarin tavoitteena on tarjota osallistujille kansallisen tason kokonaiskuva teemoista ja vauhdittaa yliopistojen välistä yhteistyötä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edistämisessä. Seminaari järjestetään kokonaan virtuaalisena tapahtumana, ja sen viestintää voi seurata Twitterissä aihetunnisteella #UNIFIkeke2020.

Unifin kestävyys- ja vastuullisuustyöryhmä järjesti viime vuoden syyskuussa ensimmäisen kansallisen kestävän kehityksen tapaamisen Maanpuolustuskorkeakoulussa. Työpajassa visioitiin ja suunniteltiin yliopistojen roolia kestävyyden ja vastuullisuuden edistämisessä. Tänä vuonna seminaari järjestetään Turun yliopiston kanssa syyskuun 25. päivä virtuaalisena koko päivän tapahtumana.

– Olemme valinneet teemoiksi kaksi ajankohtaista aihetta: yliopistojen kestävän kehityksen koulutuksen ja yliopistojen pyrkimyksen hiilineutraalisuuteen. Tavoitteenamme on koota yhteen laaja joukko suomalaisten yliopistojen ja keskeisimpien sidosryhmiemme kestävän kehityksen toimijoita suunnittelemaan yhdessä näiden teemojen edistämistä yliopistoissa, kertoo seminaarin suunnittelutyöryhmän puheenjohtaja, Turun yliopiston kehitysjohtaja Riitta Mustonen.   

Tukea kestävän kehityksen teesien valmisteluun

Seminaarin tavoitteena on tarjota osallistujille kokonaiskuva eri yliopistojen koulutuksen ja hiilineutraalisuuden teemoilla tehtävästä kestävyys- ja vastuullisuustyöstä, ja näin mahdollistaa hyvien käytänteiden jakaminen. Tiedonkulun lisäämisen ohella seminaarin tärkeänä tavoitteena on edistää yliopistojen välistä yhteistyötä ja tukea Unifin kestävyys- ja vastuullisuustyöryhmässä meneillään olevaa kestävyyden linjausten teesityötä.

– Seminaarissa kehitämme yliopistojen toimintaa kokonaisvaltaisesti. Päivän ohjelma tukee vahvasti ryhmämme työn alla olevia kestävän kehityksen teesejä, jotka luovutamme rehtorien hyväksyttäväksi loppusyksystä, Unifin kestävyys- ja vastuullisuustyöryhmän puheenjohtaja Tom Böhling sanoo.

Laajasti aiheita matkustuksesta tutkimusinfraan ja tiedekasvatukseen

Kaikille osallistujille yhteisten keynote-puheenvuorojen jälkeen valtaosan seminaaripäivästä muodostaa työskentely pienryhmissä. Sekä koulutus- että hiilineutraalisuusteemoihin liittyen on tarjolla useita pienryhmiä, joissa eri yliopistojen edustajien on mahdollista syventyä ja kehittää yksityiskohtaisiakin teemoja.

– Esimerkiksi koulutusteemaan liittyen seminaarin suunnittelutyössä nousi esille tarve edistää kaikkien opiskelijoiden kestävän kehityksen valmiuksia yliopistojen tarjoamassa perus- ja jatkotutkintokoulutuksessa sekä myös jatkuvassa oppimisessa ja lapsille ja nuorille tarjottavassa tiedekasvatuksessa. Päätimmekin ottaa myös nämä teemat pienryhmien aiheiksi, kertoo suunnitteluryhmän varapuheenjohtaja, erityisasiantuntija Meri Löyttyniemi Aalto-yliopistosta.

Myös hiilineutraalisuustavoitteeseen on tarjolla laaja kattaus pienryhmiä liittyen esimerkiksi kiinteistöihin, matkustukseen ja tutkimusinfrastruktuureihin.

Seminaari on tarkoitettu yliopistoyhteisölle. Mukaan kutsutaan ylioppilaskunnat, yliopistojen kiinteistöyhtiöt ja palveluntarjoajia, kuten opiskelijaravintoloiden edustajia. Seminaari toteutetaan pääosin suomeksi, mutta yliopistojen kansainväliselle henkilökunnalle on tarjolla englanninkielinen pienryhmä.

Seminaariin toivotaan runsasta osallistumista kaikista Suomen yliopistoista ja ylioppilaskunnista. Mukaan voi ilmoittautua 28.8.2020 mennessä tämän linkin kautta ja aihetta voi seurata Twitteristä aihetunnisteella #UNIFIkeke2020.

Lisätietoja

Riitta Mustonen
Kehitysjohtaja, Turun yliopisto
050 523 8735
riitta.mustonen@utu.fi

Meri Löyttyniemi
Kestävän kehityksen erityisasiantuntija, Aalto-yliopisto
050 313 7549
meri.loyttyniemi@aalto.fi, aalto.fi/sustainability

Eeva Nyrövaara
Kehittämispäällikkö
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
050 3707 560
eeva.nyrovaara@unifi.fi

Teksti: Marjaana Suorsa

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | In English, På Svenska, Uutisjutut

Unifin toimisto sulkeutuu kesälomien ajaksi / Unifis sekretariat börjar sitt sommarlov / Unifi’s secretariat will be out of office

Unifin toimisto hiljenee, kun sihteeristö jää kesälomalle. Palailemme tavanomaisten tehtäviemme ääreen jälleen 3.8. alkaen. Kiireelliset sähköpostit kannattaa lähettää yleiseen osoitteeseemme unifi(at)unifi.fi,...

 | Uutisjutut

Tutkitun tiedon tuella maailman parasta koulutusta! – Unifin viestit hallitukselle koulutuspoliittisen selonteon valmisteluun

Tutkimuksella ja koulutuksella on keskeinen rooli Suomen menestyksen turvaamisessa. Yhteiskunnalla on lähivuosina edessään useita haasteita: väestönmuutos, ilmaston lämpeneminen, työn murros, tasa-arvoa...

 | Uutisjutut

Unifin toiminnanjohtaja Tanja Risikko on aloittanut tehtävässään – ”Yliopistojen tiivistynyt yhteistyö avaa uusia mahdollisuuksia tulevaisuuteen”

Unifin toiminnanjohtajana on 1.5. aloittanut tekniikan tohtori Tanja Risikko. Risikko johtaa yhdistyksen toimintaa ja tukee yliopistojen välistä yhteistyötä. Hän on osallistunut...