Hyppää sisältöön

Unifi on julkaissut viestinsä koulutuspoliittisen selonteon valmisteluun – menestystekijöinä tutkittu tieto, korkea laatu ja kansainvälisyys

 | Tiedotteet ja uutiset

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi on julkaissut keskeiset viestinsä hallitukselle koulutuspoliittisen selonteon valmisteluun. Yliopistot katsovat, että erityisen tärkeää selonteon valmistelussa on vahvistaa koko koulutuspolun tukipilarina tieteellistä ja taiteellista tutkimusta.

– Tutkittu tieto on osoittanut merkityksensä koronapandemian aikana. On tärkeää muistaa, että se on keskeinen elementti myös koulutusjärjestelmämme kehittämisessä. Laadukas koulutus perustuu vahvaan tutkimukseen – ilman sitä meidän olisi mahdotonta kouluttaa päteviä opettajia tai laatia ajan tasalla olevia oppimissisältöjä, toteaa Unifin puheenjohtaja Keijo Hämäläinen.

Yliopistot katsovat myös, että tasokkaalla koulutuksella on keskeinen rooli koko yhteiskunnan kehittämisessä. Tulevina vuosina tuleekin nostaa suomalaisten koulutusaste eurooppalaisen vertailun kärkeen ja vähentää koulutuksellista epätasa-arvoa. Näitä päämääriä tavoiteltaessa on kuitenkin oleellista muistaa, että vain laadukas koulutus – niin tutkintoina kuin jatkuvan oppimisen paketteinakin – voi olla aidosti vaikuttavaa.

– Laadukkaissa opinnoissa opiskelijat saavat riittävää ja kohdennettua ohjausta. Parhaiden sisältöjen tarjoamisen ohella opintojen tulee kehittää taitoja, joita monimutkaisessa maailmassa tarvitaan – olipa kyse sitten tiedon hankkimisesta tai sen kriittisestä arvioimisesta. Korkean laadun säilyttäminen tulee pitää kaikkia koulutuspoliittisia päätöksiä tehtäessä etusijalla, toteaa Unifin toiminnanjohtaja Tanja Risikko.

Kolmas teema, jonka yliopistot toivovat läpileikkaavan koulutuspoliittista selontekoa, on kansainvälistyminen. Se tulisi nostaa Suomen menestysstrategiaksi. Tämä kuitenkin edellyttää määrätietoisia toimia korkeakouluilta sekä vahvaa panostusta valtiovallalta ja elinkeinoelämältä: kansainvälisten osaajien veto- ja pitovoimaa on parannettava ja Suomen tasokkaita koulutus- ja tutkimusympäristöjä vahvistettava.

– Tarvitsemme myös tiivistä yhteistyötä eri sektoreiden kesken, jotta ulkomaisten osaajien taidot saadaan käyttöön työmarkkinoilla. Jos päätämme yhdessä panostaa näihin asioihin ja tehdä kansainvälistymisestä menestysstrategiamme, Suomella on hyvät mahdollisuudet ylläpitää hyvinvointivaltiota myös tulevaisuudessa, vahvistaa elinkeinoelämän kilpailukykyä ja olla mukana ratkaisemassa isoja globaaleja ongelmia, Hämäläinen arvioi.

Lue Unifin koulutuspoliittiseen selontekoon liittyvät viestit kokonaisuudessaan täältä: Tutkitun tiedon tuella maailman parasta koulutusta!

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

T&K-toiminnan merkitys nähtiin kehysriihessä

Hallitus sitoutui kehysriihessä tutkimus- ja kehittämisrahoituksen kasvattamiseen aiemmin päätetyn mukaisesti. Rahoitusta suunnataan tulevina vuosina erityisesti Business Finlandin ja Suomen Akatemian kautta....

 | Tiedotteet ja uutiset

Tutkimus ja koulutus antavat pohjan talouskasvulle

Hallitus on aloittanut tänään neuvottelut julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028. Neuvotteluja leimaavat suuret säästöpaineet, mutta luvassa on myös kasvulinjauksia. Tutkimus- ja...

 | Tiedotteet ja uutiset

Unifin pääviestit tulevalle EU-parlamentille ja komissiolle

Yliopistot ovat avainasemassa kilpailukykyisen ja vetovoimaisen EU:n rakentamisessa ja sen kohtaamien haasteiden ratkaisemisessa. Kesäkuun europarlamenttivaaleja ja tulevaa EU-vaalikautta silmällä pitäen Unifi...