Hyppää sisältöön

AMKE, Arene, Sivista, SAMOK, SYL ja UNIFI: Jatkuvan oppimisen järjestelmän keskiössä on oltava julkinen koulutustarjonta

 | Tiedotteet ja uutiset

Jatkuvan oppimisen järjestelmää on Suomessa kehitettävä perustuen korkeakoulujen, ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön koulutustarjontaan, joka jo nyt palvelee aikuisten ja nuorten oppimisen tarpeita, arvioivat korkeakouluja, koulutuksen järjestäjiä ja opiskelijoita edustavat järjestöt tänään julkaistuja jatkuvan oppimisen parlamentaarisen uudistuksen linjauksia.

Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna hyvä, koko työikäistä väestöä palveleva jatkuvaan oppimiseen perustuva koulutustarjonta, jonka perustana ovat laadukkaat oppilaitokset ja korkeakoulut. Sama laadukas koulutusjärjestelmä palvelee myös nuorten tarpeita, kuusi järjestöä toteaa yhteisesti.

Samalla järjestöt korostavat, että jatkuvan oppimisen tarjonnan laajentaminen ei voi tapahtua tutkintokoulutuksen rahoituksesta.

Uudistuksen valmistelussa on vältettävä vastakkainasettelua tutkintokoulutuksen ja sitä täydentävien opintojen ja eri tavoin hankitun osaamisen kesken. Tutkintokoulutuksen arvo jatkuvassa oppimisessa on tunnustettava, sillä työikäisen väestön määrä kasvaa eikä heidän oppimisensa tarpeita voi rajata vain lyhytkestoiseen kouluttautumiseen.

Myös lyhyemmät työelämän tarpeista lähtevät osaamiskokonaisuudet ovat tärkeitä osaamisen joustavassa kehittämisessä. On myös hyvä, jos nämä voidaan yhdistää osaksi tutkintoja. Näin syntyy laaja-alaista osaamista, joka tukee yksilöitä työurillaan. Työelämän tarpeiden ja koulutustarjonnan yhteensovittamisessa on tärkeää yhteinen ennakointityö.

Suomi tunnetaan koulutuksen ja osaamisen suurvaltana, jonka perustana ovat laadukkaat oppilaitokset. Jatkuvan oppimisen muotojen kehittäminen keskeisesti osana julkista koulutustarjontaa vahvistaa koko oppilaitoskentän mahdollisuutta vastata muuttuviin osaamistarpeisiin.

– Uudistuksen jatkovalmistelussa on huomioitava paremmin jo olemassa oleva koulutustarjonta, koulutuksen järjestäjät, oppilaitokset, korkeakoulut ja opiskelijat.

Lisätietoja:

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu
puh. 050 344 2554

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
Toiminnanjohtaja Petri Lempinen
puh. 040 7667 805

Sivistystyönantajat ry
Johtaja Laura Rissanen
puh. 041 540 4505

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry
Työelämäpolitiikan asiantuntija Antti Hallia
puh. 050 389 1011

Suomen ylioppilaskuntien liitto ry
Koulutuspolitiikan asiantuntija Ainomaija Rajoo
puh. 041 515 2231

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
Toiminnanjohtaja Tanja Risikko
puh. 040 1952 037

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Opiskelijoiden toimeentulon leikkaukset voivat vaikeuttaa koulutustason nostoa

Unifi pitää hyvänä uutisena, että isojen säästöpaineiden keskellä hallitus piti kiinni T&K-rahoituslain mukaisesta T&K-panosten lisäyksestä, eikä leikannut korkeakoulujen rahoitusta. Kehysriihessä tehdyt opiskelijoiden toimeentuloon kohdistuvat päätökset kuitenkin huolettavat yliopistojen...

 | Tiedotteet ja uutiset

T&K-toiminnan merkitys nähtiin kehysriihessä

Hallitus sitoutui kehysriihessä tutkimus- ja kehittämisrahoituksen kasvattamiseen aiemmin päätetyn mukaisesti. Rahoitusta suunnataan tulevina vuosina erityisesti Business Finlandin ja Suomen Akatemian kautta....

 | Tiedotteet ja uutiset

Tutkimus ja koulutus antavat pohjan talouskasvulle

Hallitus on aloittanut tänään neuvottelut julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028. Neuvotteluja leimaavat suuret säästöpaineet, mutta luvassa on myös kasvulinjauksia. Tutkimus- ja...