Hyppää sisältöön

EU:n uusi yliopistostrategia korostaa tutkimuksen laatua. Uskottavat TKI-toimet ovat ensisijaisia Suomen vetovoimalle

 | Tiedotteet ja uutiset

Eurooppalainen tutkimusalue ERA sekä tuore Euroopan unionin yliopistostrategia korostavat tutkimuksen laatua, houkuttelevia tutkijanuria sekä eurooppalaista laajaa koulutusyhteistyötä. Eurooppa ja Suomi kilpailevat osaajista globaalisti. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n tuore hallitus pitää tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kunnianhimon tason nostamista tärkeimpänä keinona, jolla voimme houkutella lahjakkaita tutkijoita, opiskelijoita ja investointeja. Suomen tavoitteena onkin lisätä TKI-panostuksia neljään prosenttiin BKT:sta. Julkisina panostuksina erityisesti Suomen Akatemian ja Business Finlandin valtuuksia tulee korottaa merkittävästi. Tätä vasten Unifi pitää erikoisena, että samaan aikaan Suomen Akatemian rahoittamaan tieteelliseen tutkimukseen kohdistuu jopa 120 – 150 miljoonan euron leikkausuhka vuonna 2023. Sen vaikutuksena menetettäisiin yli tuhat tutkijatyövuotta, mikä vaarantaisi tieteen kehittymisen ja Suomen uskottavuuden tutkimukseen panostavana maana.

Osaamisen, tutkimuksen ja innovaatioiden Suomi tarvitsee tekijöitä

Unifi pitää erittäin hyvänä sitä, että kaikki parlamentaariset puolueet ovat sitoutuneet neljän prosentin TKI-panostusten tavoitteeseen. Julkisen rahoituksen osuus Suomen TKI-tavoitteista on kolmannes, eli tarvitaan noin 200 miljoonaa euroa kumulatiivisesti lisää vuosittain. Suomen tieteen tason jatkuva nostaminen on myös edellytys kilpailussa kansainvälisestä tutkimusrahoituksesta. Kansallisella tutkimusrahoituksella on keskeinen vipuvaikutus suomalaisten tutkijoiden pääsyssä mukaan kansainvälisesti kilpailukykyisiin tutkimusryhmiin ja verkostoihin esimerkiksi yhä kiristyvissä EU-rahoitushauissa. Rahoituksen ennakoitavuus on tärkeää erityisesti nuorille tutkijoille.

– Suomi kilpailee globaalisti suomalaisista ja kansainvälisistä opiskelijoista, tutkijoista ja osaajista. Toimintaympäristön on oltava kansainvälisesti houkutteleva. Nuorille tutkijoille se tarkoittaa korkeatasoisia tutkimusryhmiä, hyviä tutkimusympäristöjä, kilpailukykyisiä ekosysteemejä ja ennakoitavia, positiivisia rahoitusnäkymiä, toteaa Unifin puheenjohtaja, rehtori Jukka Kola.

Myös tutkimukseen perustuva, laadukas koulutus on edellytys opiskelijoiden ja tulevien osaajien hyvinvoinnille, työvoiman riittävyydelle ja TKI-toiminnalle. On tärkeää, että kasvavien opiskelijamäärien tarvitsema laadukas opetus, ohjaus ja opiskelijapalvelut, korkeatasoinen tieteellinen tutkimus sekä jatkuvan oppimisen systeeminen uudistus ei kilpaile keskenään rahoituksesta. Kaiken perustana oleva tieteellinen tutkimus on pidettävä vahvana. Myös yrityksille kohdennetuissa rahoitusinstrumenteissa tulee rakentaa houkuttelevat kannusteet osallistua TKI-hankkeisiin yhdessä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFIn hallituksen puheenjohtajaksi valittiin jo joulukuussa rehtori Jukka Kola Turun yliopistosta. Hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin 26.1. rehtori Sari Lindblom Helsingin yliopistosta.

Eurooppalainen yliopistostrategia: Commission Communication on a European strategy for Universities

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistojen valintakokeet uudistuvat 2025 – luonnos uudesta valintakoekokonaisuudesta nyt käsittelyssä yliopistoissa

Jatkossa samalla valintakokeella voi hakea useammalle eri koulutusalalle ja eri yliopistoihin. Uudistuksen myötä valintakokeiden määrä vähenee merkittävästi. Tämä mahdollistaa valintojen aikataulun...

 | Tiedotteet ja uutiset

VM:n kehysesitys ei sisällä yllätyksiä

Valtiovarainministeriö julkaisi eilen ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Ehdotus ei sisällä yllätyksiä yliopistojen kannalta. T&K-rahoituksen kasvattaminen suunnitellusti näkyy VM:n ehdotuksessa, mutta varsinaisesti rahoituksesta...

 | Tiedotteet ja uutiset

Väitöskirjatutkijoiden rekrytointi tohtorikoulutuspilottiin käynnistyy pian

Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi tohtorikoulutuspilotista rahoitettavat tutkimusalakohtaiset konsortiot Suomen Akatemian teettämän ulkopuolisen arvioinnin pohjalta viime viikolla. Väitöskirjatutkijoiden rekrytointi pilottiin alkaa kevättalven...