Hyppää sisältöön

Universiteten publicerar 12 ambitiösa teser och tänker sätta sig i spetsen för hållbar utveckling – ”Det finns inte längre tid för festtal, nu måste man agera”

 | Pressmeddelanden och nyheter

Kolneutralitet till 2030, hållbar utveckling i kärnan av strategierna och starkt stöd för klimat- och mångfaldsmålen av Finlands regering. Allt detta strävar finska universitet efter i sina gemensamma teser om hållbar utveckling och ansvarsfullhet, som publicerats i dag.

Tespaketet innehåller omfattande åtgärdsrekommendationer för såväl universitetens undervisning, forskning, förvaltning, samhälleliga genomslagskraft som finansieringsmodell.

– Universiteten håller på att höja sitt hållbarhets- och ansvarsfullhetsarbete till en ny nivå. Detta måste göras för att kunna rädda framtiden av vår planet ge kommande generationer hopp. Det finns inte längre tid för festtal, nu måste man agera, konstaterar prorektor Tom Böhling, ordförande för arbetsgruppen som utarbetat teserna.

I teserna listas de centrala åtgärderna som universiteten omgående kommer att vidta. Dessa är till exempel inkluderande av grunderna för hållbarhet och ansvarsfullhet i alla studier, mål för att minska utsläpp, målmedvetet utrotande av diskriminering och inkluderande av hållbarhetstänkande i all verksamhet från ledningssystem till rekryteringskriterier och utvärdering av forskningsprojekt. Varje universitet främjar dessa mål i den ordning som lämpar sig bäst för dem. Det viktigaste är att åtgärderna är effektiva och att man uppnår visionen för 2030.

– Men sin ambitiösa plan stöder universiteten starkt den finska regeringens och Europeiska unionens klimat- och mångfalsmål. Forskning och utbildning har centrala roller när man tänker på hur man ska göra Finland kolneutralt till 2035 eller hur vi kan bli föregångare inom cirkulär ekonomi. Vi hoppas att teserna också ger upphov till ett starkt samarbete mellan beslutsfattare och andra aktörer i samhället, säger Keijo Hämäläinen, ordförande för Finlands universitetsrektorers råd Unifi.

Teserna har utarbetats av Unifis arbetsgrupp, som består av alla universitet och Finlands studentkårers förbund FSF. Man hoppas att slutresultat väcker livlig diskussion såväl i akademiska gemenskaper som i vidare bemärkelse.

– Teserna som publicerats i dag inleder ett målmedvetet arbete i våra gemenskaper för klimat, biodiversitet och jämlikhet. Vi inbjuder alla samhällsaktörer att främja dessa viktiga frågor med oss, uppmuntrar Böhling.

Unifis teser för hållbar utveckling och ansvarsfullhet

Mer information:

Prorektor Tom Böhling
Ordförande, Unifis arbetsgrupp för hållbar utveckling och ansvarsfullhet
tfn +358 2941 22251

Rektor Keijo Hämäläinen
Ordförande, Finlands universitetsrektorers råd UNIFI rf
tfn +358 40 0247 435

Sakkunnig Meri Löyttyniemi
Vice ordförande, Unifi’s Working Group on Sustainability and Responsibility
tfn +358 50 313 7549

Dela:

Mer nyheter

 | Pressmeddelanden och nyheter

Universitetens urvalsprov förnyas 2025 – ett utkast till en ny helhet av urvalsprov behandlas nu vid universiteten

I fortsättningen är det möjligt att med samma urvalsprov söka till flera olika utbildningsområden och olika universitet. I och med reformen...

 | Pressmeddelanden och nyheter

Universiteten godkänner inte diskriminering eller rasism

Det nya läsåret har inletts vid universiteten runtom i Finland. I likhet med många andra samhällsaktörer är universiteten för närvarande mycket...

 | Pressmeddelanden och nyheter

Universiteten korrigerar felaktiga antagningar i den gemensamma antagningen våren 2023

På grund av ett fel i överföringen av uppgifter om förstagångssökande i tjänsten Studieinfo har en del av de icke-förstagångssökande behandlats...