Hyppää sisältöön

Universiteten förbereder sig på att öppna campus på hösten – ”En växande gemenskap är av yttersta vikt”

 | Pressmeddelanden och nyheter

Planeringen av undervisningsarrangemangen för hösten 2021 pågår. Det kommer att erbjudas mer närundervisning samt möjligheter för studerande i inledningsskedet av sina studier att studera på campus.

Universitetens målsättning är att återgå till närundervisning i så stor utsträckning som möjligt under hösten, med beaktande av den rådande coronavirussituationen och myndighetsanvisningarna. Närundervisning erbjuds särskilt till första och andra årets studerande, som har gått miste om campusupplevelsen på grund av coronapandemin.

– Universiteten inleder höstterminens undervisning med en hybridmodell och är redo att specificera sina riktlinjer om coronavirussituationen eller myndighetsbestämmelserna kräver det, berättar Tanja Risikko, direktör för Finlands universitetsrektorers råd Unifi.

Målsättningen är att exempelvis laboratoriekurser, konstnärlig undervisning och andra studier som kräver närvaro ordnas på campusen. Däremot genomförs föreläsningar för större studerandegrupper under hösten ännu huvudsakligen på distans.

– I campusundervisningen iakttar universiteten noggranna säkerhetsarrangemang. Detta innebär till exempel begränsning av mängden människor i utrymmena, upprätthållande av säkerhetsavstånd och användning av ansiktsmasker, berättar Risikko.

Tyngdpunkten ligger i förstärkningen av välfärden

I planeringen av hösten fäster man särskild uppmärksamhet vid stödjandet av studerandenas och personalens välmående. Universiteten startar nya projekt för att främja välmående, erbjuder stödtjänster för att orka bättre och utnyttjar praxis som utvecklats under coronatiden i distansundervisningen.

Enligt enkäterna har undantagstiden orsakat polarisering: distansundervisningen lämpar sig utmärkt för en del av studerandena, men kan orsaka utmattning hos andra.

– En växande gemenskap är av yttersta vikt, såväl från studerandenas som universitetspersonalens synpunkt. Målsättningen är att campus så småningom ska kunna öppnas när pandemin lättar och att man kan träffa mer människor ansikte mot ansikte i vardagen.

Varje universitet informerar om sina planer inför hösten via sina egna kanaler.

Mer information:

Tanja Risikko
Direktör
Finlands universitetsrektorers råd UNIFI rf
tfn 040 1952 037

Dela:

Mer nyheter

 | Pressmeddelanden och nyheter

Universitetens urvalsprov förnyas 2025 – ett utkast till en ny helhet av urvalsprov behandlas nu vid universiteten

I fortsättningen är det möjligt att med samma urvalsprov söka till flera olika utbildningsområden och olika universitet. I och med reformen...

 | Pressmeddelanden och nyheter

Universiteten godkänner inte diskriminering eller rasism

Det nya läsåret har inletts vid universiteten runtom i Finland. I likhet med många andra samhällsaktörer är universiteten för närvarande mycket...

 | Pressmeddelanden och nyheter

Universiteten korrigerar felaktiga antagningar i den gemensamma antagningen våren 2023

På grund av ett fel i överföringen av uppgifter om förstagångssökande i tjänsten Studieinfo har en del av de icke-förstagångssökande behandlats...