Avoimen tieteen ja datan kansallisen toimenpideohjelman laatiminen alkaa

 | Uutisjutut

UNIFI tuottaa kesään 2018 mennessä avoimen tieteen ja datan (ATD) toimenpideohjelman suomalaiselle tiedeyhteisölle. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema projekti jatkaa siitä mihin OKM:in vuoden 2017 loppuun mennessä päättyvä Avoin tiede ja tutkimus (ATT) -hanke jää.

ATT-hankkeen tavoitteena oli tehdä Suomesta avoimen tieteen johtava maa, missä pitkälti onnistuttiin. ATD-toimenpideohjelma pyrkii vahvistamaan sekä Suomen asemaa avoimuuden suunnannäyttäjänä että tiedettä koko yhteiskuntaa eteenpäin vievänä voimana.

Toimenpideohjelma tulee erityisesti keskittymään tiedeyhteisön sisäisten avoimen tieteen koordinaatiovastuiden määrittelemiseen. Onnistumisen edellytyksenä on sidosryhmien laaja kuuleminen ja monitoimijainen yhteistyö. Keskustelutilaisuuksien järjestäminen on olennainen osa ATD-projektin toimintaa.

Eri yliopistojen, tiedetoimijoiden ja tieteenalojen edustajista koostuvaa ATD-ohjausryhmää luotsaa UNIFIn uusi puheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen.

Mönkkönen uskoo yhteistyön voimaan.

“Toimenpideohjelman myötä tiedeyhteisö ottaa vastuun avoimen tieteen kehittämisestä, mutta yhdessä muun yhteiskunnan kanssa. Tiede ei ole tutkijoiden omaisuutta eikä avoin tiede vain tiedeyhteisön toimintaa.”

Hän muistuttaa, ettei toimintakulttuurin uudistaminen ole valinnaista. Digitalisaation ja datavyöryn edessä avoimuus on ainoa vastuullinen tapa toimia.

“Datan määrän kasvu pakottaa meidät avoimuuteen. Datan varaan me rakennamme ihmiskuntaa jatkossa. Data, uusi öljy, kannattaa kaivaa maaperästä käyttöön ja tuoda kaikkien hyödynnettäväksi.”

Projektin käytännön työstä vastaa 15.12.2017-31.5.2018 VTM, asiantuntija Heidi Laine, joka toimii myös ohjausryhmän sihteerinä.

Laine on tutkimusetiikan tutkija ja avoimen tieteen asiantuntija. Hän on ollut mukana niin ATT-hankkeessa, Open Knowledge Finlandin avoimen tieteen toiminnassa, kuin Data-asiain kansalliskomiteassakin. Laine on aiemmin suunnitellut ja koordinoinut Avoin kansalaistiede- ja Datan jäljet -projektit, joissa molemmissa tuotettiin toimenpidesuosituksia tieteen avoimuuden edistämiseksi. Kotimaan lisäksi Laine vaikuttaa kansainvälisen tiedeneuvosto ICSUn CODATA-komitean datapolitiikkaelimessä sekä Knowledge Exchange -yhteenliittymän Open Scholarship -työssä.

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | In English, På Svenska, Uutisjutut

Unifin toimisto sulkeutuu kesälomien ajaksi / Unifis sekretariat börjar sitt sommarlov / Unifi’s secretariat will be out of office

Unifin toimisto hiljenee, kun sihteeristö jää kesälomalle. Palailemme tavanomaisten tehtäviemme ääreen jälleen 3.8. alkaen. Kiireelliset sähköpostit kannattaa lähettää yleiseen osoitteeseemme unifi(at)unifi.fi,...

 | Uutisjutut

Unifin syksyinen kestävyys- ja vastuullisuusseminaari kokoaa yliopistot yhteen kestävän kehityksen edistämisessä

Unifi järjestää 25.9.2020 yliopistoyhteisölle kestävyys- ja vastuullisuusseminaarin, jonka teemoina ovat kestävän kehityksen rooli koulutuksessa sekä yliopistojen hiilijalanjälki ja sen pienentäminen. Seminaarin...

 | Uutisjutut

Tutkitun tiedon tuella maailman parasta koulutusta! – Unifin viestit hallitukselle koulutuspoliittisen selonteon valmisteluun

Tutkimuksella ja koulutuksella on keskeinen rooli Suomen menestyksen turvaamisessa. Yhteiskunnalla on lähivuosina edessään useita haasteita: väestönmuutos, ilmaston lämpeneminen, työn murros, tasa-arvoa...